måndag 4 januari 2010

2009 summerat i 21 skivor.

* Uppdaterat med bortsupen skiva 7/1 -10

Slänger upp en årsbästalista jag med. Man kan ju inte fly undan normen så det är lika bra att rätta sig i ledet. Detta blir ett långt inlägg men det sket man väl i.
Ingen speciell ordning föruom de två första skivorna på listan.

* Tribulation - The Horror LPIngen annan skiva fick så mycket speltid hos mig som denna under året som gick. Helt makalös skiva av detta Arvikagäng. Läste en recension som sa att detta lät som en mix mellan The Awakening (Merciless) och Left Hand Path (Entombed) och jag är böjd att hålla med. Lägg till alla sjyssta horrorintron/outron och du har en jävligt grym skiva. Fantastiskt artwork på vinylen är bara plus i kanten. Är dock som alla andra jävligt irriterad över det snodda namnet.

* Low Threat Profile - Self Titled 7"Det kom inte direkt som någon överraskning att den här skivan var hur bra som helst när man läste vilket manskap som ingick i sättningen. Med medlemmar från Infest, No Comment och Lack of Interest gick man in och spelade in årets bästa hardcoreskiva. Troligtvis är den inspelad för en jävla massa år sen men eftersom Deep Six är det segaste bolaget som finns fick vi fint vänta tills nu. Kortare än fem minuter men hårdare än tio ton bly rakt i ditt ansikte.

* Night Fever - New Blood 12"Tyckte den här skivan var rätt överskattad till en början men efter att ha sett dem live så ändrades den åsikten. Blanda tidigt 80-tal med youth crew, addera en sjukt bra sångare och släng in det där satans drivet som man vill ha på alla skivor så har du New Blood. Det enda jag kan störa mig på är Danzig-ylandet i sista låten och det fula omslaget. Väntar med spänning på nästa skiva.

* World Burns To Death - Self Titled 7"
Det behövs inte mer än två låtar för att nästla sig in på denna lista. WBTD fortsätter där de lämnade oss med förra LPn men låter här om möjligt ännu mer Japan. Får mig att dregla i väntan på nästa LP.

* Commitment Crew - What Are You? LPEfter lite medlemsstrul kom dessa herrar från Göteborg på rätt köl igen efter en grymt bra debut-EP. Med en blandning av DYS, Negative Approach och gammal oi! visar de att svensk hardcore är att räkna med. Kalle har ett riv i rösten som om han käkat krossat glas i en vecka innan inspelning. Fantastiskt artwork även på denna skiva även om det inte syns på bilden. Köp LPn och begrunda. Enda klagomålet jag har är väl att den instrumentala biten inte riktigt håller.

* Government Warning - Paranoid Mess LPGovernment Warning ändrar inte direkt sin mall för den 80-tals hardcore de spelar. Jag skulle nog säga att de förfinar den mer och mer för varje släpp, det låter som vanligt och det är gott så. Omslaget påminner starkt om inserten till Cro-Mags - Age of Quarrell och jag hoppas det är en medveten passning. Hitsen radas upp men Suburban Warfield, Glued, Blurred Yellow Line och Paranoid Mess lyser klarast.

* Wasted Time - Futility LPÄnnu en skiva att slå sönder hus till. Pissförbannad hardcore med sång som påminner mig om John Brannon (Negative Approach). Fråga mig inte varför den gör det för det är inte någon slående röstlikhet utan det är nog mer den förbannade attacken som gör det. Brandon Ferrell (Government Warning, Direct Control, Southside Stranglers osv.) visar än en gång att han är hardcorescenens bästa trummisar. Smile And Fuck och Burning Bridges To Keep Warm är inte bara småttfantastiska låttitlar utan även förbannat bra låtar.

* Direct Control - Farewell LPEn rejäl uppryckning för Direct Control. Senaste släppet, en split-LP med Strung Up, var en riktig besvikelse och det märktes att låtarna från demon hade sinat och det var dags att skriva nytt. Oinspirerat och rätt standard för att vara DC. Men lyckligtvis skärpte de till sig och fick till slut ut denna LP två år efter den blev inspelad. Direct Control har långt kvar till det som en gång var men även om så är fallet spottar de ändå ur sig en grym skiva.

* Extortion - Terminal Cancer 7"Ett av mina favoritband släpper en EP inspelad i ett vardagsrum för att det ska låta så rått som möjligt. Sånt blir man glad över, och när bandet spottar ur sig ursinnig Infest-hardcore som om det inte fanns någon morgondag blir man ännu gladare. Att vilja låta som Infest och göra det bra är som jag skrivit innan bara ett band förutom Extortion som klarat.

* Dishammer - Vintage Addiction LPDet här är inget jävla tjafs och dalt. Medlemmar från Machetazo, Looking For An Answer osv. blandar Bathory och Helhammer med Discharge och Anti Cimex. Råheten har inga gränser och supapeppen blir total när man slänger på den här i slutet på en dryg jobbvecka. En split med The Warwolves släpptes i november men den har jag inte lyckats lägga vantarna på än.

* Tormented - Rotten Death LPSlutet på 2000-talet verkar ha varit åren då det gamla gardet som byggde upp den svenska death metal-scenen bestämde sig för att visa att de fortfarande kan. Tormented med Drette Axelsson (Edge of Sanity, Marduk m.fl) var ett av dem och vilken härligt sluskig skiva de fick ihop. Rak, enkel och snabb death metal som det lät på 80-talet kryddat med Drettes grymma röst. Coolt att lägga bästa låten sist också. Vinylen kommer i år på Nuclear Winter.

* Big Deal - Profanity 7"En skiva jag snoozade på ända fram till mellandagarna. Bandet blev kallat Sveriges No Warning på ett forum så jag blev ju så klart intresserad men blev lika snabbt förbannad när jag inte hörde något som liknande No Warning i de låtar jag lyssnade på bandets myspace. Skit samma, jag tog tag i att lyssna på skivan av nån anledning för en vecka sedan och sparkade mig i nyllet för att jag inte orkat bry mig mer. Och jo, det finns väl vissa influenser från No Warning men jag skulle inte vilja säga att det är sån stor del av bandets sound. Och jag förstår att sångaren låter så förbannad som han gör, han är ju trots allt från Jönköping.

* Hellshock - They Wait For You Still LPKrossande metal från ett gäng punkare som residerar i Portland, USA. Hårt men ändå med en melodisk ådra. Slingorna i slutet på Darkness Will Endure är gåshudsframkallande. Finns inte så mycket att säga egentligen. Omslaget är det fulaste på länge förresten.

* Organism - Hope LPJajaja, skivan kom inte i år egentligen men vinylen blev äntligen släppt. Fantastisk burning spirits hardcore som det ska låta. Men varför ändra på omslagsdesignen från CDn?

Årets återsläpp:

* Loud Pipes - The Downhill Blues LP

Äntligen på vinyl efter typ tolv års väntan. den ultimata partyskivan!

Final Exit - Det Egentliga Västerbotten DLP+DVD

När Umeå släpptes var det tal om en 10"´s-version som det aldrig blev något med. Nu finns skiten till slut på vinyl tack vara Monument. Grymt paketerad.

* Citizens Arrest - Discography DLP

Ett av världens bästa band får äntligen den vinylbehandling de förtjänar. Det ska till ett metalbolag för att det ska ske tydligen.

* Zero Boys - History Of... LP

Släppt som kassett 1984 som uppföljare till den klassiska Vicious Circle LPn och äntligen släppt på vinyl. Kul att nån bootlegtysk fick en knäpp på näsan med en officiell utgåva bara några månader efter booten kommit.

* Attitude Adjustment - Dead Serious LP

Bootleg på deras demo. Det absolut bästa de spelade in.

Årets upptäckt:

Evil Army släppte visst LPn redan 2006 men jag fick inte upp öronen för dem förrns i våras. Vilket sjukt driv, vilket sukt ös och vilka jävla white trash-människor som lirar. Man blir glad.

Årets Traderafynd:

Det fanns en tid när jag gjorde Traderafynd rätt ofta, det var en tid när folk inte riktigt fått upp ögonen för det hela. Nu händer det rätt sällan men jag köpte i alla fall Bastard - Wind of Pain LPn för 400:- i år och det anser jag vara ett fyndpris.

5 kommentarer:

 1. Ang. Tribulation så fattar jag ingenting...
  Älskar gammal svensk döds ala sent 80-tal, tidigt 90-tal, men jag tycker inte Tribulation låter så alls. Förstår inte varifrån dessa liknelser kommer??? Skivan var dessutom sjukt tråkig tyckte jag.

  /Jocke A

  SvaraRadera
 2. Kollar genast upp Tribulation och Extortion som är de två jag inte alls lyssnat på under det gångna året. Är de dåliga återkommer jag med piskrapp!

  SvaraRadera
 3. Great list. I'll have to check out that Tribulation LP as a lot of people seem to love it... This is not the same Swedish thrash metal band that had a few demos back in the late 80s/early 90s, right?

  SvaraRadera
 4. Nah, this is some hyperproductive kids in their early twenties. Related bands are Enforcer and Stench and probably some more.

  SvaraRadera